Wieś Pełna Kultury, czyli świat sztuki gości w Nowym Dąbiu

Wciąż słychać narzekania, że na wieś nie dociera żywa kultura znana z dużych miast. My – Fundacja Kultury Pozytywka postanowiliśmy to zmienić! Dlatego stworzyliśmy projekt Wieś Pełna Kultury!

4 miesiące kultury

Wieś Pełna Kultury to projekt, którego pierwsza odsłona odbyła się w 2021 roku i trwała aż 4 miesiące. W 2022 roku wydarzenia potrwają od maja do września czyli o miesiąc dłużej. Stworzyliśmy interdyscyplinarne wydarzeni kulturalne, skierowane do dzieci, młodzieży oraz dorosłych. Słowem – do wszystkich mieszkańców Nowego Dąbia. Ale pamiętamy też o okolicy. Nasze doświadczenie w organizacji wydarzeń kulturalnych połączyliśmy z potencjałem oraz zaangażowaniem mieszkańców tej niewielkiej wsi, liczącej nieco ponad 700 mieszkańców

Wiemy już, że zainteresowanie w całej gminie Łabiszyn – gdzie leży nasza wieś – jest ogromne. Do organizacji włączyły się lokalne instytucje publiczne, władze (burmistrz i sołtys), a nawet szkoła i lokalnie myśliwi. Wartość projektu doceniło Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego, dofinansowując go w ramach programu KULTURA DOSTĘPNA. I z tego jesteśmy dumni!

Kluczową kwestią w naszym projekcie jest oddolność działań. W dużej mierze projekt jest odpowiedzią na wcześniejsze apele mieszkańców Nowego Dąbia, szukających dostępu do żywej kultury.

Z jednej strony Wieś Pełna Kultury to prezentacja wydarzeń, które zaprosiliśmy – spektakli, koncertów i widowisk. Ale festiwal ma też drugiej oblicze, równie – a może i bardziej – ważne. Współtworzymy go bowiem wspólnie z mieszkaniami. To oni są dla nas inspiracją. Budując program Wsi Pełnej Kultury uważnie wsłuchaliśmy się w ich potrzeby. Dlatego festiwal obejmuje też akcje społeczne, półkolonie i warsztaty. Będzie też kino pod chmurką, ognisko w bajarzem i wspólne wypady.

Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny. Zapraszamy!

PROGRAM WYDARZEŃ 2022

Sponsorzy i partnerzy Wsi Pełnej Kultury

☑ Partnerzy: Niepubliczna Szkoła Podstawowa i Przedszkole w Nowym Dąbiu, Łabiszyński Dom Kultury, Sołtys Wsi Nowe Dąbie.

☑ Nasz projekt dofinansowany jest w ramach programu KULTURA DOSTĘPNA Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego ze środków pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Operatorem Programu jest Narodowe Centrum Kultury.

☑ Organizator: Fundacja Kultury Pozytywka

☑ Wieś Pełna Kultury: oficjalny profil na Facebooku

Stałymi partnerami realizacji wszystkich wydarzeń fundacji w 2023 roku zostały marki:

PointArt, Geopart Sp. zoo, Work Partner ServiceMielcarek EventKultowa Kuchniaracjonalnymarketing.pl

(najedź kursorem na nazwę firmy, aby przejść do poszczególnych stron naszych partnerów)