O fundacji

Fundacja Pozytywka. Dajemy dzieciom piękno!

Fundacja Kultury Pozytywka jest jedną z najbardziej prężnych organizacji pozarządowych, koncentrujących się na realizacji wydarzeń związanych z szeroko rozumianą kulturą dla dzieci i młodzieży.

Zdobyliśmy już szeroką i wierną publiczność. Dzięki interdyscyplinarności naszych działań, docieramy do wszystkich grup społecznych, zarówno w miastach jak i na wsi. Dzięki temu jesteśmy mocnym partnerem dla biznesu, oferujemy bowiem szerokie możliwości dotarcia z promocją marki do różnorodnych odbiorców. Jednocześnie nasi partnerzy biznesowi budują trwały, pozytywny wizerunek firmy, jako organizacji wspierające ważne społecznie projekty (CSR).

Wszystkie nasze‌ ‌działania‌ ‌są‌ jednym, ‌wielkim‌ ‌procesem‌ ‌wychowawczym. Kształtujemy ‌estetyczne‌ ‌postawy‌ ‌dzieci‌ ‌i‌ ‌młodzieży,‌ ‌zajmujemy‌ ‌się‌ ‌nieinwazyjnym‌ ‌sposobem‌ ‌nauczania i‌ ‌w‌ ‌przyjazny‌ ‌sposób‌ ‌wzbogacamy‌ ‌zasób‌ wiedzy oraz‌ ‌mechanizmy‌ ‌poznawcze.‌ ‌Akcentujemy‌ ‌jedność‌ ‌i‌ ‌niepodzielność‌ ‌procesu‌ ‌formowania‌ ‌osobowości.‌

Organizujemy duże projekty artystyczno-edukacyjne, wśród których najważniejszym jest międzynarodowy festiwal sztuki dla dzieci Pozytywka. Podczas odbywającego się corocznie w Bydgoszczy Festiwalu prezentujemy szerokie spektrum sztuki skierowanej do najmłodszych. Młodzi widzowie i ich rodzice mogą uczestniczyć w spektaklach teatralnych, koncertach i pokazach Nowego Cyrku (cyrk bez zwierząt). Festiwal to także wernisaże plastyczne, warsztaty i filmy. Pozytywka dba też o obecność magicznych elementów, jak opowieści bajarzy i bajarek na strychach starych, bydgoskich kamienic.

Przez sceny festiwalowe przewinęło się kilkuset artystów m.in. Wrocławski Teatr Lalek, Teatr Baj Pomorski, Krakowska Scena Musicalowa, Teatr Klinika Lalek oraz artyści z Białorusi, Niemiec, Słowacji, Litwy, Japonii itd.

Fundacja Pozytywka organizuje także festiwal kultury i sztuki Wieś Pełna Kultury, wydaje książki oraz Ogrody Światła – najnowszy projekt mający zmienić nocną Bydgoszcz w magiczne miejsce.

Realizujemy też teatralne projekty wielopokoleniowe – dla dzieci, dorosłych i seniorów oraz odwiedza z pokazami artystycznymi szpitalne oddziały dla dzieci.

Dołącz do nas i razem budujmy lepszy świat dla naszych dzieciaków!

Porozmawiajmy o współpracy

Chętnie :)