Magiczny przewodnik, po magicznym mieście, czyli "Magiczna Bydgoszcz"

Czy chciałabyś, żeby Twoje dziecko przeżyło cudowne chwile zachwytu z magiczną książką w swoich małych rączkach? Pewnie tak, tylko jak to zrobić? Uśmiechnij się, bo wymyśliliśmy dla Ciebie taką książkę! Od 5 lat tworzymy najbardziej magiczny festiwal dla dzieci w Polsce – Pozytywkę. Jako, że piękna i radości nigdy za mało, stworzyliśmy „Magiczną Bydgoszcz” – książkę jakiej nie było!

W Fundacji Kultury Pozytywka zawsze uważaliśmy, że Bydgoszcz to magiczne miasto. Zafascynowani jego –  wciąż mało poznanym – pięknem, wraz z grupą artystów postanowiliśmy wydać książkę naszych marzeń. To właśnie „Magiczna Bydgoszcz”, przewodnik wiodący Twoje dziecko szlakiem najpiękniejszych miejsc, tajemnic i legend związanych z miastem.

Narratorem i przewodnikiem w podróży po mieście jest zdobywca Złotej Płyty za „Wilka chodnikowego”, raper Jarosław „Bisz” Jaruszewski. Urodzony i związany z Bydgoszczą artysta, napisał dla nas wiersze, które zilustrowała mistrzyni bajkowej grafiki Basia Szcześniak. Nad tym, aby książka była “najmagiczniejsza” z magicznych, czuwał zaś Michał Tabaczyński – ceniony pisarz, tłumacz i eseista.

Wraz z Biszem, Michałem i Basią (no i oczywiście z Pozytywką!) odwiedzamy w „Magicznej Bydgoszczy” „Przechodzącego Przez Rzekę” i symbol miasta „Łuczniczkę”. Dzieci spotykają się nawet z samym Panem Twardowskim, który według legendy odwiedził Bydgoszcz tuż przed ucieczką na Księżyc.

Zapuszczamy się w najbardziej urokliwe zakątki miasta – zawsze pełną gwaru i śmiechu Wyspę Młyńską, perłę secesji ulicę Cieszkowskiego oraz żyjącą dźwiękami wszystkich możliwych instrumentów Dzielnicę Muzyczną. No i oczywiście, na sam koniec, „Magiczna Bydgoszcz” Zabiera dzieci do Myślęcinka, czyli największego parku miejskiego w Polsce.

Dzięki naszej książce możesz odkryć ze swoim dzieckiem Magię Bydgoszczy. Bo magiczne miasto trzeba zwiedzać z „Magiczną książką” w ręku.

P.S: autorka ilustracji do “Magicznej Bydgoszczy” jest także twórczynią autorskiej oprawy wizualnej Magicznego Festiwalu Świata Baśni i Bajek Pozytywka, organizowanego przez naszą Fundację.