Magiczny Festiwal Świata Baśni i Bajek ,,Pozytywka”

Loga

Film promujący festiwal

Pozytywka 2020 - film

Magiczny Festiwal Świata Baśni i Bajek ,,Pozytywka” to jedyny w regionie i jeden z niewielu w Polsce interdyscyplinarny festiwal prezentujący sztukę dla młodych widzów. Podczas Festiwalu Pozytywka corocznie odbywa się ponad 30 baśniowych wydarzeń na terenie całego miasta. Bydgoszcz gości artystów m.in. z Polski, Słowacji, Litwy, Białorusi, Niemiec. Spektakularne widowiska, spotkania z wędrownymi bajarzami, spektakle teatralne w najróżniejszych formach, wydarzenia performatywne, warsztaty oraz koncerty- to oferta festiwalu. Odbywają się również spektakle dla „najnajów”, czyli dzieci do 3 roku życia.

Część wydarzeń odbywa się w parkach miejskich - w 2020 roku w Leśnym Parku Kultury i Wypoczynku Myślęcinek, gdzie tworzymy miasteczko festiwalowe, w którym prezentujemy mnóstwo artystycznych atrakcji dla całych rodzin. Udostępniamy również strefę kulinarną i strefę zabaw oraz animacji zorganizowaną przez podmioty gospodarcze zajmujące się usługami dla dzieci.

W trakcie festiwalu realizujemy wielkie pokazy plenerowe m.in. na Starym Rynku oraz Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy.

Organizatorem Festiwalu jest Fundacja Kultury Pozytywka. Patronami honorowymi festiwalu są: Prezydent Bydgoszczy – Rafał Bruski oraz Marszałek Województwa Kujawsko – Pomorskiego – Piotr Całbecki.

Informujemy również, że od 2020 roku festiwal Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.

Pozytywka 2020

Jeden z największych festiwali dla dzieci w Polsce

Liczby Pozytywki 2020

• 4 dni
• 35 wydarzeń artystycznych – ponad 3500 widzów
• 6000 odbiorców Newsletterów
• 265 450 osób, do których dotarł komunikat
• 29 818 osób obejrzało rekordowy post na Facebooku Festiwalu
• 3958 osób dziennie dowiadywało się o festiwalu za pośrednictwem social-mediów
• 4397 użytkowników lubiących fanpage Pozytywka Festiwal
• 4524 użytkowników obserwujących fanpage Pozytywka Festiwal
• 89% użytkowników social-media festiwalu to kobiety
• 15 krajów do których dotarły informacje social-media na temat festiwalu
(największa liczba odbiorców - Polska, Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Ukraina, Szwecja, Holandia)

Tegoroczną Pozytywkę wsparli znaczący mecenasi, sponsorzy oraz partnerzy. Otrzymaliśmy też prestiżowe patronaty honorowe.
• Patronaty honorowe: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego pan Piotr Gliński, Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego pan Piotr
Całbecki, Prezydent Miasta Bydgoszczy pan Rafał Bruski.
• Partner główny festiwalu: Województwo Kujawsko - Pomorskie
• Sponsorzy: Grupa Moderator, Bydgosta Sp.zoo, Maciej Świerczyński BNI Kujawsko Pomorskie, Multi - salon Reiski, Clementinum, Viabo,
Mielcarek Event, Social Trust, , Promax, Firma Handlowa System, Dla Zdrowotności.pl, Ignasiak Interiors, Piotrowski Kancelaria Doradcy
Podatkowego, Stone Garden, AndoLingua.
• Partnerzy: Leśny Park Kultury i Wypoczynku w Myślęcinku, Teatr Polski w Bydgoszczy, Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy, Wojewódzka i
Miejska Biblioteka Publiczna w Bydgoszczy, Fundacja Na Rzecz Wspierania Kultur Alternatywnych i Ekologicznych w Wolimierzu, Kontakt Studio
&PR, SNWS, PointArt, 25 Frames Studio, Wakacje.pl/ Osielsko, Teleinspiro, Voip24Sklep.pl, Clean Office, M11 Inżynieria Budowlana, Adam
Krawiec Novus Doradztwo, Kino Pomorzanin, Valores Veri.

• Festiwal był współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego
Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020. Pozytywka była również współfinansowana ze środków Ministerstwa Kultury i
Dziedzictwa Narodowego z Funduszu Promocji Kultury oraz z budżetu Miasta Bydgoszczy.

Side image Strona Festiwalu Pozytywka
Background Background

Maciej Świerczyński - Ambasador festiwalu w latach 2019 i 2020
Dyrektor Regionalny BNI Kujawsko Pomorskiego (Business Network International) i właściciel marki Networking w Biznesie (NWB)