Tak działa magia Pozytywki! Obejrzyj nasz film :)

Aftermovie 2020

Magiczny Festiwal Świata Baśni i Bajek POZYTYWKA

W Fundacji Pozytywka wierzymy, że wspólnie przeżywana radość zbliża rodziców z dziećmi. Wierzymy też, że taką radość daje sztuka i kultura: teatr, taniec i baśniowe zabawy. Dlatego stworzyliśmy w 2016 roku Magiczny Festiwal Świata Baśni i Bajek Pozytywka. Można powiedzieć, że jest on “okrętem flagowym” naszej floty radości i magii. My tę radość i magię tworzymy, a Ty możesz nas w tym wesprzeć!

Po kilku latach istnienia Pozytywki, możemy z dumą powiedzieć, że jednym z najważniejszych w Polsce festiwali kultury i sztuki. A już na pewno – najbardziej magicznym i baśniowym. Chociaż imprez dla dzieci jest sporo, to my zdecydowanie wyróżniamy się z tej masy.

1️⃣ Po pierwsze, skupiamy się na wzbudzaniu i rozwijaniu kreatywności dzieci poprzez żywy kontakt ze sztuką i kulturą.

2️⃣ Po drugie, Pozytywka to nie tylko zabawa. Nasz festiwal jest wielką lekcją, podczas której „uczymy”, że warto czynić świat piękniejszym. Taka edukacja Małych Ludzi daje nadzieję, że gdy będą Dużymi Ludźmi zbudują lepszy świat.

3️⃣ Po trzecie, jako jedno z nielicznych wydarzeń w Polsce, ze szczególną uwagą traktujemy pokazywanie sztuki i kultury „Naj-najom”. Cóż znaczy to zabawne określenie? „Naj-Najami” nazywa się dzieci w wieku od pół roku do 3 lat. Specjalnie dla nich, i oczywiście dla ich rodziców, tworzymy dedykowane pasmo festiwalowe.

Dlaczego Pozytywka to takie ciepłe i dobre miejsce na świecie? Bo zrodziła się z potrzeby serca. Pewnego dnia, młoda bydgoszczanka Aneta została mamą małej Ritki. Długo szukała wydarzeń rozwijających wrażliwość dziecka, bo chciała, aby Ritka była dobrym człowiekiem. Ze smutkiem odkryła, że ich nie ma, dlatego postanowiła sama stworzyć pełną kultury przestrzeń dla dzieci i rodziców.

Dzisiaj Aneta Pytlak jest dyrektorką festiwalu Pozytywka, wydarzenia z ugruntowaną, silną marką. Potwierdza to plejada gwiazd sztuki dla dzieci, jakie wystąpiły na „pozytywkowych” scenach. Były wśród nich takie grupy jak Teatr Klinika Lalek, Japan Union of Theatre Companies for Children and Young People czy Fundacja Sztukmistrze.

Bardzo ważnym elementem festiwalu będą Debaty “Horyzonty Edukacji”

W dniach 28 i 29  września 2021 r. w Bydgoszczy w ramach 5. edycji Festiwalu Pozytywka, odbędą się dwie debaty dotyczące bardzo szeroko rozumianej edukacji dzieci i młodzieży, w tym edukacji artystycznej. Obszarami zainteresowań i dialogu nie będą obecne systemy i programy edukacyjne, ale raczej ożywcze spojrzenie na przyczyny takiej, a nie innej formy edukacji, jej relacji ze zmieniającym się światem, także światem technologii i wyzwań ekologicznych. Partnerami realizacji debat będą: Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk, Województwo Kujawsko Pomorskie, Miasto Bydgoszcz, Miejski Ośrodek Edukacji Nauczycieli, Bydgosta Sp. z.o.o, Grupa Moderator, Kino Pomorzanin, Business Network International (BNI), Młyny Rothera/Młyny w Budowie, BluStreamTV

26 sierpnia tego roku rozpocznie się 5. edycja Pozytywki  ,a na nasz mały jubileusz przygotowaliśmy bogaty program. W Bydgoszczy wystąpią artyści z różnych zakątków świata, a festiwalowe wydarzenia odbywać się będą w wielu miejscach na terenie Bydgoszczy. Możesz nas wesprzeć w dziele budowania lepszej przyszłości dla naszych dzieci. Dołóż swoją cegiełkę i miej wpływ na przyszłość.

5 Magiczny Festiwal Świata Baśni i Bajek Pozytywka odbędzie się w Bydgoszczy w dniach 26 – 29 września 2021 oraz 28 – 29.09.2021. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Kultury Pozytywka.

Loga

Pozytywka 2021. Pozytywnie wracamy!

Strona Festiwalu Pozytywka

Pozytywka - radość i magia. Obejrzyj film

Pozytywka 2020 - film

Galeria Pozytywnych zdjęć - zobacz jak się dzieje na Pozytywce!

Background Background

Maciej Świerczyński - Ambasador festiwalu w latach 2019 i 2020

Dyrektor Regionalny BNI Kujawsko Pomorskiego (Business Network International) i właściciel marki Networking w Biznesie (NWB)