Wieś Pełna Kultury, czyli świat sztuki gości w Nowym Dąbiu

Wciąż słychać narzekania, że na wieś nie dociera żywa kultura znana z dużych miast. My – Fundacja Kultury Pozytywka postanowiliśmy to zmienić! Dlatego stworzyliśmy festiwal Wieś Pełna Kultury. Dajemy w nim całe piękno kultury ludziom dotychczas od niej odciętym. Wesprzyj nas i twórz wspólnie z nami ten ważny i potrzebny festiwal.

Wieś Pełna Kultury ma swój „adres”. To wioska Nowe Dąbie, mała miejscowość w sercu malowniczej krainy znanej od wieków pod nazwą Pałuki. To prastara ziemia, na której pierwsi osadnicy zbudowali słynny gród Biskupin, a nazwa pochodzi o wszechobecnych „łukowatych” wzniesień. Pośrodku tej ziemi, wyglądającej jak łagodne morskie fale, leży Nowe Dąbie. Strach pomyśleć, że do czasu powstania naszego festiwalu mieszkańcy tych okolic byli całkowicie pozbawieni dostępu do żywych działań kulturalnych!

Postanowiliśmy iść na całość i nadrobić stracone lata. Dlatego Festiwal Wieś Pełna Kultury trwa aż 4 miesiące, od lipca do października. Festiwal to „bukiet kwiatów” różnych sztuk – teatru, filmu i muzyki. Ale najważniejsze kryje się gdzieś indziej.

Naukowcy nazywają to „partycypacją”, ale my mówimy po prostu o wspólnocie. Wieś Pełną Kultury tworzymy bowiem w ścisłej współpracy z mieszkańcami Nowego Dąbia. Wysłuchujemy ich potrzeb, poznajemy ich marzenia i do tego dopasowujemy program festiwalu. W ten sposób zespół Pozytywki tworzy Wielką Rodzinę Kultury wraz z mieszkańców tej niewielkiej wsi.

Jeżeli do nas dołączysz, znajdziesz się w dobrym towarzystwie. Gdy tylko ogłosiliśmy, że przybywamy z festiwalem, natychmiast w organizację włączyły się lokalne instytucje publiczne gminy Łabiszyn (w niej leżą Nowe Dąbie), władze (burmistrz i sołtys), a nawet szkoła i lokalni myśliwi!

Postanowiliśmy też, że Wieś Pełna Kultury będzie „prezentem” dla mieszkańców, dlatego wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny!

Teraz czas na Twój krok. Podoba Ci się nasza idea? Po prostu wstaw swoją cegiełkę w budowlę Kultury, jaką tworzymy w Nowym Dąbiu.

Sponsorzy i partnerzy Wsi Pełnej Kultury

☑ Partnerzy: Niepubliczna Szkoła Podstawowa i Przedszkole w Nowym Dąbiu, STODOŁA w Jeżewicach, Wojskowe Koło Łowieckie Szarak w Rzywnie, Łabiszyński Dom Kultury, Sołtys Wsi Nowe Dąbie, Burmistrz Miasta Łabiszyn

☑ Nasz projekt dofinansowany jest w ramach programu KULTURA DOSTĘPNA Ministerstwa Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu ze środków pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Operatorem Programu jest Narodowe Centrum Kultury.

☑ Organizator: Fundacja Kultury Pozytywka

☑ Wieś Pełna Kultury: oficjalny profil na Facebooku.