Dziecięce Kulinaria to projekt 6 warsztatów kulinarnych i 6 pokazów i opowieści dla dzieci z bydgoskich szkół podstawowych. Udział w nich wezmą również znani bydgoscy artyści, którzy opowiedzą o swoich fascynacjach kulinarnych, o swojej twórczości i zaprezentują je dzieciom. Bardzo ważnym elementem spotkań będzie wspólne przygotowanie tematycznego posiłku, który stanie się osią tak wytworzonej wspólnoty.  Przepisy kulinarne, które stworzymy razem z dziećmi, będą w pełni zbilansowane, dostosowane do nowoczesnych trendów żywieniowych, bogate w wartości odżywcze i będą promowały zdrową kulturę odżywiania.  Spotkania ”Dziecięce Kulinaria” mają połączyć krzewienie wiedzy o sztuce kulinarnej, sztuce i kulturze, zachęcenie do uczestniczenia w wydarzeniach artystycznych i społecznych, promować dziedzictwo kulinarne regionu. W wydarzeniu biorą udział uczniowie Szkoły Podstawowej Nr.41 w Bydgoszczy. Warsztaty i pokazy odbęda się w Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera Kawiarnia Nowe Miejsce.