NASZA WIEŚ DZIAŁA

“Nasza wieś działa” to interdyscyplinarne działania aktywizujące skierowane do dzieci, młodzieży oraz dorosłych – mieszkańców wsi Nowe Dąbie, położonej w regionie Pałuki, w Województwie Kujawsko Pomorskim oraz sąsiadujących z nią sołectw.
Fundacja posiada tu swój oddział od 2020 r., a nieformalnie od 2017 roku prowadzi rozmowy z okolicznymi mieszkańcami na temat ich sytuacji, oczekiwań, a także  problemów z aktywizacją społeczną. W 2021 i 2022 roku z sukcesem przeprowadzimy projekt ‘Wieś Pełna Kultury’, a pozytywny odzew od mieszkańców stał się dla nas inspiracją do dalszego działania.
Pragniemy wykorzystać potencjał oraz zaangażowanie mieszkańców tej liczącej ok. 700 mieszkańców wsi, aby wspólnie stworzyć z niej “Pałuckie Centrum Aktywizacji Społecznej” i doskonałe miejsce do życia dla całych rodzin, organizujące wartościowe wydarzenia skupiające okolicznych mieszkańców z całej gminy, a także powiatu.
Kluczową kwestią w naszym projekcie jest oddolność działań. Związek naszej fundacji z Nowym Dąbiem rozpoczął się, kiedy stworzyliśmy tutaj  sieć kontaktów, której podstawę stanowią kombinacja doświadczenia społecznego fundacji i energii oraz inicjatyw mieszkańców.  Projekt jest odpowiedzią na wielokrotnie artykułowane zapotrzebowanie na działania, które dawałyby impuls do realizacji oczekiwań mieszkańców w sferze zagospodarowania wolnego czasu. Czujemy, że istnieje wyraźna oddolna potrzeba zaangażowania się i działania.
Głównym naszym celem jest podniesienie aktywności społecznej oraz twórcze zagospodarowanie czasu wolnego mieszkańców, poprzez zajęcia realnie wpływające na poczucie sprawczości uczestników projektu.

PROJEKT JEST REALIZOWANY W RAMACH RZADOWEGO PROGRAMU FUNDUSZ INICJATYW OBYWATELSKICH NOWEFIO NA LATA

2021 – 2030

PARTNERZY