"Z Innej Bajki". Inny przegląd teatralny.

After Movie Z Innej Bajki 2021

After Movie

Z Innej Bajki – powyżej filmik podsumowujący wydarzenia artystyczne jakie zaprezentowaliśmy podczas naszego festiwalu w 2021 roku

„Bez teatru nie ma kultury, a bez kultury nie ma narodu, i wszyscy musimy sobie zdać z tego sprawę”. To słowa wielkiej aktorki, Anny Dymnej. Jakże prawdziwe w czasach, które redukują wszystko do obrazków migających na ekranach smartfonów. Możesz pomóc nam to zmienić! Podczas cyklicznych spotkań z twórczością teatrów plenerowych wywodzącą się z różnych biegunów artystycznych, udowodnimy, że teatr odważnie stawia czoło najtrudniejszym problemom współczesnego świata, korzystając przy tym z niezliczonych form i narzędzi artystycznego wyrazu. Co dokładnie planujemy w ramach ‘Z Innej Bajki’?

Wiosną i latem 2022 roku pragniemy sprawić, że teatr znów będzie w zasięgu. Fantastyczne widowiska plenerowe dla całych rodzin to kolejne drogi, którymi widz ma szanse wkroczyć na ścieżkę zachwytu tym, co dzieje się na teatralnych deskach. Jak wskazuje nazwa przeglądu , każde spotkanie zabierze nas do swojego własnego świata, wyjętego jakby ‘z innej bajki’: czasami będą to miejsca mroczne, czasem pełne humoru, a czasami… pełne żartów, a nawet tzw. nowego cyrku!

Podczas z ‘Z innej bajki’ oddamy wyraźny głos twórcom. Wykreujemy przestrzeń, w której artyści i widzowie spotkają się i wymienią się perspektywami, pozwalając sztuce wybrzmieć również poza sceną.

Stając się uczestnikiem naszego wydarzenia, staniesz się budowniczym pięknej idei. Jeżeli jednak się zawahasz i zapytasz: „Czy nie ma ważniejszych spraw? Czy właśnie to jest nam dziś potrzebne?”, odpowiemy słowami Anny Dymnej: „Bez teatru nie ma kultury, a bez kultury nie ma narodu, i wszyscy musimy sobie zdać z tego sprawę”!

Nasz festiwal jest współfinansowany przez Miasto Bydgoszcz i Samorząd Województwa Kujawsko Pomorskiego

PROGRAM FESTIWALU

SZAFA SZOŁ – FUNDACJA SZTUKMISTRZE Z LUBLINA